Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

28
jun

De kracht van woorden

De afgelopen maanden mocht ik weer tientallen coachees begeleiden die hun talenten wilden (her-)ontdekken en behoefte hadden aan nieuwe energie en innerlijke rust. Ze verlangden naar meer werkplezier en minder stress, uitputting, verveling of angst voor de toekomst.

Naast bovenstaande thema’s hadden deze hoogopgeleide millennials (circa 26-41 jaar) met elkaar gemeen dat ze het vertrouwen in zichzelf kwijt waren. Ondanks een goede baan en prachtige talenten, zagen ze hun eigen expertise en mogelijkheden niet meer zo scherp. Ze vonden het moeilijk om in zichzelf en een zonnige toekomst te geloven.

In veel gevallen ondermijnde een innerlijk stemmetje hun vooruitgang. Die vertelde hen continu negatieve dingen. De meest voorkomende waren:

 • Ik heb niet genoeg kennis en ervaring
 • Anderen hebben het allemaal beter voor elkaar
 • Ik ben niet echt bijzonder
 • Het lukt me toch niet, laat maar…
 • Ik ben bang dat het weer mislukt
 • Ik kan niet tegen afwijzing/kritiek
 • Ik ben bang dat ik (weer) ziek word
 • Wat zullen (mijn ouders/vrienden/collega’s/partner) er wel niet van vinden, als ik mijn hart volg
 • Als ik het doe, moet het wel perfect
 • Ik ga nooit meer zoveel verdienen als in mijn huidige baan
 • Wat als….(toekomstdenken met negatieve boodschappen die angst oproepen)

Je woorden hebben een enorme kracht. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je deze gedachten elke dag voeding geeft? Het heeft een negatief effect op hoe je je voelt, op je doen/laten en heeft gevolgen voor je werk en privé leven. De kans is tevens groot dat je jezelf saboteert bij het zetten van stappen richting verandering. Wees je dus bewust welke uitspraken je dagelijks doet en hoe je jezelf bekritiseert.

Deze zelfkritiek en negatieve overtuigingen belemmerden ook mijn coachees om in beweging te komen naar vernieuwing en hun doelen/dromen te realiseren. Ze wilden ergens wel, maar ze kwamen er zelf niet meer uit.

 

Je toekomst creëer je NU

Vaak komen negatieve overtuigingen en een sterke Innerlijke Criticus voort uit vervelende ervaringen uit je verleden. Maar het leven is te kort om terug te blijven kijken en vast te houden aan afwijzingen, mislukkingen, (familie-)patronen en negatieve levenservaringen. Het verleden kun je niet veranderen, hooguit aanvaarden. En als het om de toekomst gaat, heb je geen glazen bol waarmee je exact kunt voorspellen wat er op je pad komt. Gelukkig maar misschien! Je hebt dus geen grip op de toekomst en dat kan angst oproepen. Maar weet, angst betekent meestal dat je dichtbij een mooie, nieuwe kans bent, dat je toekomst binnen handbereik is.

Je zorgen erover maken is echt zonde van je tijd en energie. Dat lost je problemen niet eerder op. Je toekomst creëer je NU, dus richt je op het heden. Kijk naar wat er wél al is (glas halfvol) en wacht niet langer op ‘het juiste moment’, maar kom in beweging en zet nu al een eerste stap.

Als negatieve gedachten/overtuigingen je in de weg zitten, kan het nuttig zijn in een coachtraject te onderzoeken en te ervaren hoe het anders kan. Ik heb hiervoor een speciale ‘ervaringsoefening’ ontwikkeld met vloerankers. Op diepere lagen werken we systemisch (tafelopstellingen) en biografisch. Daarnaast ga je via begeleide visualisaties (Augmented Reality, maar dan anders;-) positieve toekomstsituaties voor je zien en krijg je nieuwe inzichten waar je direct iets mee kunt. Je gaat (her-)ontdekken wat jouw unieke talent is en waar jouw toegevoegde waarde zit.

Al deze zaken dragen bij aan positieve gevoelens over jezelf en geven vertrouwen in het zetten van nieuwe stappen. Ik loop graag een tijdje met je mee op jouw pad richting verandering. Je hoeft niet alles op eigen kracht te doen. Samen kom je sneller waar je wilt zijn, dus schakel hulp in.

 

Ondersteun jezelf met positieve bevestigingen

In plaats van negatieve overtuigingen, spreek je liever positieve bevestigingen over jezelf en jouw leven uit. Ondersteun jezelf met compassie en zie (nu al) een andere toekomst voor je:

 • Ik geef mijn leven zelf vorm
 • De juiste baan (partner) komt op het juist moment voor mij voorbij
 • Ik heb werkplezier en benut mijn talent
 • Wat er ook gebeurt, ik kan alles aan
 • Mijn leven is vol overvloed (= genoeg tijd, energie, liefde, kennis, ervaring, geld, etc.)
 • Ik creëer overvloed met wat ik het liefste doe
 • Ik ben waardevol
 • Het is volkomen natuurlijk voor mijn lichaam om gezond te zijn
 • Van fouten maken leer ik het meest.

Kies er eens 1 of 2 uit die bij jou passen (of bedenk er zelf een) en schrijf dit op een post-it memo. Dit hang/plak je ergens waar je het dagelijks ziet. Zeg het bij voorkeur hardop tegen jezelf en houd dit een paar weken vol; verandering kost tijd (train je brain). Wees je bewust wat er dan anders verloopt dan voorheen.

Veel plezier met ervaren!;-)