Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

28
aug

De ander als spiegel

Voel jij je geïnspireerd door een persoon of is er iemand aan wie je je irriteert? Weet dan dat die ander slechts een spiegel is. Alles wat je in die ander ziet, zit in essentie ook (latent) in jou.

De eerste keer dat je iemand ontmoet, vorm je je meteen een indruk van die persoon. Je besluit in de eerste paar minuten (en soms zelfs seconden) wat je leuk vindt en wat niet. Deze besluiten zijn gebaseerd op details die je zintuigen je vertellen, zoals de kleur ogen van de persoon in kwestie, zijn manier van beweging, een geur, of ervaringen uit het verleden die in je geheugen zijn opgeslagen en die je met deze man of vrouw verbindt.

 

Gelegenheid voor zelfonderzoek

Echter, je reacties op andere mensen zijn alleen maar barometers voor hoe je jezelf waarneemt. Je kunt iets in een ander niet liefhebben of haten als het niet iets weerspiegelt wat je liefhebt of haat in jezelf. Meestal worden we aangetrokken tot diegenen die sterk op ons lijken en zijn we ertoe geneigd een hekel te hebben aan mensen die die eigenschappen vertonen waaraan we in onszelf een hekel hebben. We zien anderen door het filter van onze ervaringen uit het verleden, onze gevoelens en gedachten.

Probeer je leven eens zo te bekijken dat andere mensen belangrijke informatie naar jou terug spiegelen. Als je het zo stelt, wordt elke ontmoeting een gelegenheid om je relatie met jezelf te onderzoeken en te leren. De positieve eigenschappen die je in andere mensen bewondert, zijn in feite dingen die je in jezelf al hebt omhelsd. Mensen die je negatief beoordeelt, worden een geschenk; ze laten jou zien wat je (nog) niet aan jezelf accepteert.

 

Wat doet de ander dat mij zo raakt

Iedere keer dat iemand je kwaad maakt, je kwetst of irriteert, is in feite de kans krijgt om trauma’s uit het verleden die te maken hebben met woede, gekwetstheid of irritatie, te helen.Vraag je in zo’n situatie af: “wat doet de ander dat mij zo raakt?” En ontdek de essentie van waar het in feite om gaat.

Of misschien is het zien van zwakheid in anderen iets dat weerstand bij je oproept. Het is dan een gelegenheid om heling te vinden van het onbewuste oordeel dat je stiekem over jezelf hebt geveld. Je wordt daarbij uitgedaagd om meer vanuit compassie te leven, naar jezelf toe en van daaruit ook naar anderen.

Verander je perspectief van het beoordelen van de buitenkant van anderen naar het (levenslang) verkennen van de binnenkant van jezelf. Hecht waarde aan al je beslissingen, oordelen en projecties in verband met anderen en ga ze zien als aanwijzingen met behulp waarvan je jezelf kunt helen en heel kunt worden.

Leer de lessen die het leven je biedt en zet een belangrijke stap naar het verschuiven van je perspectief van anderen naar jezelf. Anderen zijn alleen maar spiegels.

Inspiratiebron voor dit artikel: Als het leven een spel is, dan zijn dit de regels / Chérie Carter-Scott