Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Burn-out

Burn-out

Een goede energiebalans vereist een afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, want als je eenmaal in de werkflow zit, is het moeilijk daar uit te stappen. Er is altijd veel te doen en we willen het graag goed doen of op zijn minst niet falen. Ontspanning schiet er vaak bij in, ook al gaat dat ten koste van onze vitaliteit  (fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel), creativiteit en productiviteit.

Een kenmerk van mensen die burn-out raken, is dat ze zeer gedreven zijn en van zichzelf vinden dat ze niet-moeten-zeuren. We zetten gewoon nog ‘een tandje bij’. Totdat het écht niet meer gaat… Laat het zover niet komen!

 • Heb je het gevoel continu tijd tekort te komen?
 • Heb je weinig energie voor sociale activiteiten?
 • Ga je over je eigen grenzen heen?
 • Doe je veel op wilskracht, maar voelt het als overleven?
 • Voel je je vaak gespannen, onzeker en heb je moeite met concentreren?
 • Heb je terugkerende klachten (fysiek, mentaal, emotioneel) die stress gerelateerd zijn?
 • Zijn er factoren in je werk die je extra spanning geven?
 • Komt er minder uit je handen dan je zou willen?
 • Slaap je slecht en lig je in het weekend wakker met gedachten over de nieuwe werkweek?

Als coach ondersteun ik je bij hervinden van je energiebronnen (werk/privé) en het beter leren hanteren van stress en werkdruk, zodat je met plezier aan het werk bent en blijft en een burn-out voorkomt of er sneller van herstelt.

Meer info over de werkwijze

Ja, dit wil ik!

Mail mij voor een afspraak

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is breder dan alleen je lichamelijke conditie en gezondheid (fysieke vitaliteit). Het gaat ook over positieve gevoelens van zelfvertrouwen (emotionele vitaliteit), helder en vernieuwend kunnen denken (mentale vitaliteit) en je onderdeel voelen van een groter geheel (spirituele vitaliteit).  Als je vitaal bent in je werk betekent dit dat je met plezier en voldoening je werk doet. Je krijgt er energie van en bent creatief en productief.

 

Burn-out als behoefte aan vernieuwing

Een gebrek aan energie uit zich in vermoeidheid en in lichamelijke of psychische klachten. Het kan tot een burn-out (overbelasting) of bore-out (onderbelasting) leiden. Een burn-out heeft diverse oorzaken die vaak een combinatie zijn van zowel werkgerelateerde als persoonlijke factoren. Vaak komt het voort uit een sterke behoefte aan innerlijke verandering. Meestal is er een duidelijke behoefte aan vernieuwing, maar het oude overheerst nog. Het is een persoonlijke crisis en in iedere crisis schuilt een kans. Een crisis dwingt je om nieuwe keuzes te maken. Grijp jij deze kans om iets te veranderen in je leven en manier van werken?

Aangezien een burn-out ontstaat door een complex geheel aan factoren, kijken we bij de aanpak ervan dan ook naar diverse aspecten.

 

Wat levert een burn-out traject je op?

 • Luisteren naar de signalen van je lichaam & daar adequaat/tijdig op inspelen
 • Zicht op patronen, oorzaken en factoren (bewustwording)
 • Je grenzen beter bewaken, leren ‘nee’ zeggen en loslaten van controle
 • Zicht op te maken keuzes in je leven om je balans te herstellen
 • Groei van zelfvertrouwen (& stressreductie) om relaxter in je werk te staan
 • Herstel van verbinding met jezelf en je omgeving (werk/privé)
 • Ontwikkeling van zelfcompassie en acceptatie
 • Nieuwe energie, inspiratie en zin om weer aan de slag te gaan
 • Handvatten om het geleerde zelf te continueren en terugval te voorkomen.

 

Een combinatie met loopbaanbegeleiding

Heeft jouw gebrek aan vitaliteit te maken met een gemis aan voldoening in je werk? En weet je even niet meer zo goed welke kant je op wilt in je loopbaan? Dan kun je via loopbaanbegeleiding onderzoeken wat je wel de energie en inspiratie oplevert die nodig is om je volledig te ontplooien. Veel cliënten kiezen voor een combitraject waarbij je aandacht besteedt aan zowel je werkgerelateerde als persoonlijke factoren. In een intakegesprek bespreken we samen wat het beste bij jou en je situatie past.

Misschien is het tijd voor een nieuwe stap? Doorstromen intern naar een andere functie of nog een carrièreswitch maken. Een baan zoeken die in deze fase van je leven beter bij je past. Een waarbij er een goede match is tussen jouw persoonlijke doelen en waarden en die van de organisatie waar je werkt. Een baan waarbij je jouw talenten en kwaliteiten optimaal kunt inzetten en waar je met energie, plezier en voldoening aan het werk bent.

Iets voor jou?

Mail mij voor een afspraak