Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

bore-out
28
sep

Bore-out; tijd doden is geestdodend

Verveel jij je in je werk? Heb je het gevoel vast te zitten in je baan? Een baan die misschien nog wel financiële zekerheid brengt, maar waarbij de uitdaging ontbreekt? Check of je in de gevarenzone zit en hoe je eruit komt.

Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone; je prikkelt jezelf onvoldoende om je grenzen te verleggen. Als je dit te lang blijft doen, staat je zelfontplooiing stil. Je haalt geen voldoening meer uit je werk. Dit lijkt misschien relatief onschuldig, maar in de praktijk is het erg ongezond. De symptomen van een bore-out hebben namelijk veel weg van die van een burn-out. Je voelt je vermoeid en futloos, hebt moeite met concentreren, je wordt onzeker over je functioneren (je eigenwaarde leidt eronder) en je kunt geïrriteerd raken wat tot botsingen met je omgeving kan leiden.

Al deze gevoelens roepen jou op om in beweging te komen. Iets aan de situatie te veranderen. Doe je dat niet, dan leidt dat tot een gevoel van leegte en zinloosheid. Een knagend gevoel van binnen. Iets in jou wil namelijk dat je wél je volle potentieel leeft.

 

Zit jij in de gevarenzone?

 • Ben je ontevreden met je werk? Geeft het je geen voldoening/vervulling meer?
 • Stel je zaken uit en smeer jij je werk uit over de dag?
 • Komt er niet zoveel nieuws/creatiefs meer uit je handen?
 • Doe je soms alsof je druk bezig bent? En zoek je vaak afleiders in je werk?
 • Doe je privézaken op het werk?
 • Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, zonder dat het echt druk was?
 • Zou je het werk kunnen voltooien in minder tijd dan nu het geval is?
 • Ben je bang om van werk te veranderen omdat je dan minder verdient?

Heb je 4 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kun je een bore-out hebben.

 

Hoe kom je hier uit?

Veel mensen met een bore-out hebben last van een negatief zelfbeeld. Als dat het geval is, neig je naar werken onder je niveau (onderbelasting). Dit kan ook een keuze zijn om jezelf te beschermen tegen falen.

Zo zei een hoog opgeleide dame die bij mij kwam:”ik ben van plan om als barista te gaan werken, omdat ik dat niet zie als een baan waarin ik kan falen.” Ze zag uiteindelijk wel in dat ze daarmee ver onder haar niveau zat, de werkplek van een ander bezet zou houden en ze niet haar volle potentieel zou leven. Met grote gevolgen voor haar gevoel van eigenwaarde. Bij hoger opgeleiden hoor ik ook regelmatig dat ze de grote verantwoordelijkheid in hun werk stressvol vinden en om die reden liever iets ‘simpelers’ zouden doen.

Toch is dat jammer, als je daardoor onder je niveau gaat werken. Uiteindelijk betaal je daar dus vaak een prijs voor. Het is een beter idee te leren omgaan met stress en verantwoordelijkheden en te werken aan je zelfbeeld. Als je je eigenwaarde verhoogt, groeit ook je zelfvertrouwen, waardoor je minder stress ervaart. In een lifecoachtraject leer je hoe dit werkt en wat je zelf kunt doen.

Op praktisch vlak is het natuurlijk handig als je kijkt naar een aanpassing van je takenpakket of een gesprek aangaat met je leidinggevende. Soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk. En als je niet precies weet wat dan precies, ga dan voor een loopbaanonderzoek, zodat je weer in verbinding komt met je oorspronkelijke behoeftes.

 

7 Tips om je bore-out om te buigen naar een energieboost

7 Tips om het energielek dat een bore-out is te dichten en het om te buigen naar een energieboost:

 1. Prikkel jezelf om te blijven leren; laat je inspireren, stimuleren, uitdagen en kies voor zaken die je energie geven en enthousiast maken
 2. Bedenk waar je over 5 jaar wilt staan. Is dat nog hier? Ben je daar tevreden mee?
 3. Stel je voor wat je kunt bereiken als je wel iets verandert
 4. Schakel een loopbaancoach in die verstand heeft van bore-out en de achterliggende oorzaak, zodat je het bij de bron kunt oplossen en daarbij kunt kijken naar waar je behoeften liggen qua werk
 5. Stel kleine doelen en beloon jezelf als je ze behaalt
 6. Kom in beweging; letterlijk door te gaan sporten en zet stappen om iets te veranderen. Stop met uitstellen, het leidt tot afstel. Doe het nu!
 7. Download mijn e-book over eigenwaarde.

Kies niet voor een tweederangs leven, maar leef je volle potentieel. Accepteer geen lamlendigheid en verveling in je werk als consequentie van (financiële) zekerheid. Overwin je obstakels, zoals angst voor schaarste en falen en verwelkom je dromen. Schat jezelf op waarde en je zult meer dan genoeg verdienen!

“While you’re killing time, time is killing you!”