Blijven zitten (in je baan) vanuit zekerheid
Gisteren deelde ik op LinkedIn een artikel met de titel ‘1 op de 4 hoger opgeleiden wil andere baan om leidinggevende’. Ik schreef daarbij kort mijn ervaringen met cliënten, zoals de behoefte aan autonomie in werk. Maar veel werknemers blijven – ondanks die leidinggevende – zitten in hun baan vanuit zekerheid. Zelfs al ervaren ze soms al jaren geen werkplezier of uitdaging meer in wat ze doen.
Die post op LinkedIn werd in een paar uur door ruim 200 mensen bekeken. Dat bracht me op het idee om vandaag een vervolg te schrijven over #zekerheid en wat ons houdt waar we zijn.
Onzekere tijden
Het woord zekerheid staat voor dingen als: veiligheid, borg, garantie, vastigheid, verrassingen vermijden, controle/grip houden, weten wat je hebt. In deze onzekere tijden met Corona als onze nieuwe opponent is het voor mensen die houden van zekerheid best een uitdaging. Had je vroeger nog zekerheid bij KLM, Unilever of Shell, dan weten we nu dat zelfs een gezondheidscrisis of beslissingen die van hogerhand worden genomen, kunnen leiden tot een aardverschuiving en ben je zelfs bij zo’n grote multinational je baan ineens niet meer zeker.
De afgelopen maanden zag ik diverse cliënten die verlangen naar verandering, meer uitdaging in hun werk, hun hart willen volgen, zingeving zoeken en weer voldoening, energie en plezier uit hun werk willen halen. Ze hadden een ding gemeen: hun hoofd wilde niet helemaal hetzelfde als hun hart. Dit kwam zo opvallend vaak voor, dat ik er zelfs een (gespleten) houten poppetje voor heb laten maken voor mijn tafelopstellingen, om dit aspect in ons – wie herkent het niet? – visueel te maken.
Het hart verlangt bijv. naar:
- Van je hobby je werk maken
- Het starten van een eigen bedrijf in een compleet andere richting dan je huidige werk
- Een huis kopen buiten de Randstad en de natuur meer opzoeken (verlangen naar ruimte, vrijheid, minder prikkels)
- Erop uit trekken en nieuwe dingen beleven en andere mensen ontmoeten
- Werk gaan doen dat je als ZINvol ervaart
- Minder uren werken, zodat je ruimte hebt voor….
Maar dan komt dat hoofd erbij en die zegt:
- Zoek dat eerst maar eens grondig uit (de Perfectionist/Zorgvuldige)
- Kun je daar dan wel van leven? Je hebt wel een hypotheek om te betalen he? (je Schaarstedenker, je Realist)
- Houd het nou nog maar ff vol… (je Doorzetter, Bijter)
- Nu is niet het juiste moment (je Saboteur, je Uitsteller)
- Je hebt al eerder een slechte ervaring gehad met wisselen van baan (je Angst)
- Je hebt (nog) niet voldoende kennis en ervaring (je Angst)
Nudge
En heel vaak wint je hoofd het dan van je hart. En blijf je toch maar weer zitten waar je zit. Gevoelens van boosheid, frustratie, eenzaamheid en machteloosheid zijn dan vaak het resultaat. Het kan leiden tot conflicten, stagnatie in je werk, gebrek aan motivatie/inspiratie en ‘gedoe’ in de privé sfeer. Meestal kun je dit zien als ‘nudge’ (=duwtje in je rug) om in beweging te komen. Het is tijd om verandering aan te brengen. Hoe langer je blijft zitten waar je zit, hoe groter de kans op gedoe.
Het roer om of eerste stap?
Je voelt de drang waarschijnlijk niet voor niets! Sta open voor een nieuw avontuur. Je succes ligt buiten je comfortzone. Allemaal waar, maar soms voel je je toch als verlamd om in beweging te komen. Misschien denk je in termen van ‘het roer moet om’ en leg je daarmee de lat voor jezelf zo hoog, dat het blokkeert om überhaupt in beweging te komen.
Als je blokkeert, maak dan geleidelijk een overstap. Zelf heb ik nog drie jaar een baan ernaast aangehouden toen ik zelfstandig ondernemer werd. Dat heeft zo zijn voor- & nadelen, maar ik koos ervoor om in fases de overstap te maken. Je kunt kijken wat je in de huidige organisatie of misschien zelfs in je huidige functie/takenpakket kunt veranderen, om – zolang je er nog bent – je werk net iets prettiger te maken. Het lijkt misschien een kleine stap, maar toch zet je de energie voor verandering daarmee al in beweging. Of ga minder uren werken om ruimte te maken voor je droom of om nieuwe inspiratie op te doen.
Ik noem dit ‘rustig groeien’ in jouw eigen tempo en het proces met jezelf de tijd gunnen. Het gras gaat echt niet harder groeien als je eraan gaat trekken. Rustig groeien is dus iets anders dan niets doen en afwachten, totdat je Ridder/Ridster op het witte paard (of de overheid) je uit deze benarde situatie komt redden. Het voelt veel krachtiger als je het zelf besluit en kiest voor je toekomstdromen en nieuw perspectief.
Kun je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken?
Ik zet tal van methoden in om je:
- Te laten herontdekken waar je hart en talent ligt en wat je tegenhoudt
- Nieuw toekomstperspectief te bieden; bijv. door zicht op functies/sectoren waar jij meer tot je recht komt. Ik zet hier o.a. de Beroepenschatkist en Mobiliteitskaarten voor in
- Je zelfvertrouwen/eigenwaarde een boost te geven, zodat je stappen durft te zetten
- Nieuwe inspiratie, zingeving, voldoening en energie te laten ervaren.
Voor meer informatie of een telefonische kennismaking: info@onestepcoaching.nl | 06 403 202 06