Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

24
okt

Bevrijd jezelf van moeizame patronen

Is het je ooit opgevallen dat sommige dingen de neiging hebben zich te herhalen? Kom jij bijvoorbeeld in verschillende banen dezelfde soort baas tegen? Of merk je dat een zelfde soort probleem zich met een aantal verschillende collega’s voordoet? Heb je relaties waarin zich dezelfde problemen voordoen of heb je (vaak onbewust) de neiging om steeds te kiezen voor dezelfde soort personen in je leven?

Regelmatig ontmoet ik cliënten die tot hun eigen verbazing iedere keer in situaties belanden die ze al eerder hebben meegemaakt. Lessen zullen in verschillende vormen voor je worden herhaald, tot je ze hebt geleerd. Wanneer je ze hebt geleerd, kun je verder naar de volgende les. Als je in je gezin van herkomst bijvoorbeeld niet goed overweg kon met autoriteit, dan krijg je de kans ermee om te leren gaan in de buitenwereld. Je zult er keer op keer voor zorgen dat je mensen in je leven binnenhaalt die hun gezag laten gelden en je hebt problemen met hen zolang je de les niet hebt geleerd.

 

Herken de kiezels op je pad

Een Oosterse wijsheid zegt: “eerst komt er een kiezel op je pad, daarna een steen, dan een baksteen en – als je de les dan nog niet hebt geleerd – een rotsblok.” Negeer de lessen die voorbij komen dus niet, want de kans is groot dat de problemen die je ervaart ook steeds groter worden, totdat je er niet meer omheen kunt.

 

Hoe bevrijd je jezelf van patronen?

De enige manier waarop je jezelf kunt bevrijden van moeizame patronen en situaties waar je steeds weer in vervalt op zowel werkvlak als in persoonlijke relaties, is je perspectief te verschuiven. Op die manier kun je de patronen herkennen en de lessen die ze bieden leren. Misschien probeer je dergelijke situaties te vermijden, maar uiteindelijk halen ze je toch weer in. De uitdaging is om de patronen waarin je steeds weer vervalt te onderkennen en los te laten. Dat is niet altijd even simpel, want dat vraagt om verandering en veranderen doen we liever niet. Het is natuurlijk veel comfortabeler om te blijven waar je bent. Je hebt je je patronen lang geleden eigen gemaakt als een manier om jezelf te beschermen. Echter, nu je volwassen bent, dienen ze je niet altijd meer. Als je voor jezelf kunt toegeven dat de manier waarop jij dingen aanpakt niet werkt, heb je al een eerste stap gezet.

Onderstaand de zes basisstappen die nodig zijn om een verandering in je leven te bewerkstelligen. Dat zijn:

  1. Bewustzijn; je bewust worden van het patroon of de kwestie
  2. Onderkennen; toegeven dat je het patroon los dient te laten
  3. Kiezen; er actief voor kiezen het patroon los te laten
  4. Strategie; een realistisch plan opstellen
  5. Betrokkenheid; actie ondernemen, met een stok achter de deur
  6. Vieren; jezelf belonen als je het goed hebt gedaan.

Als je een van deze stappen overslaat, is de kans groot dat je niets blijvends veranderd en je patroon niet voorgoed loslaat. Om het veranderingsproces te vergemakkelijken moet je de lessen van bewustzijn, bereidheid, oorzaak & gevolg en geduld leren. Herken de kiezels op je pad, doorbreek je patronen en laat los.

Inspiratiebron voor dit artikel: Als het leven een spel is, dan zijn dit de regels/Chérie Carter-Scott