Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

stop met vergelijken
01
mei

De beste remedie tegen vergelijken

Er is niets mis mee om je te laten inspireren door mensen die al wat verder zijn dan jij of iets heel goed kunnen. Vergelijken is echter iets anders dan leren van anderen of een inzicht opdoen. Bij vergelijken komen we er zelf meestal bekaaid vanaf. We voelen ons niet ‘goed-genoeg’.

Wat we bij vergelijken vaak vergeten is dat die ander waarschijnlijk al heel lang heeft geoefend, fouten heeft gemaakt, is uitgegleden, veerkracht en doorzettingsvermogen heeft getoond. Kortom, die persoon heeft een heel proces doorlopen voordat hij/zij zover is gekomen. Niets komt je zomaar aanwaaien en niets gaat in een keer helemaal goed en dat hoeft ook niet. Zoals onze koning tegen zijn oudste dochter zegt: ”maak maar fouten, daar leer je het meeste van!”

 

Valkuil van vergelijken

Het vervelende van vergelijken is zoals gezegd dat je er zelf bekaaid vanaf komt. Je Innerlijke Criticus geeft je ervan langs en vertelt je wat je allemaal nog niet goed doet. Dit tast je gevoel van eigenwaarde aan. Je voelt je letterlijk ‘minder waard’. Dat gevoel werkt blokkerend om jouw unieke waarde in de wereld te zetten. Het maakt je erg onzeker over je eigen talenten en kwaliteiten. Als jij jezelf vergelijkt met iemand, vergelijk je jouw binnenkant met iemand anders buitenkant. Zeker met de komst van sociale media kan het soms lijken alsof iemand een perfect leven heeft, terwijl dat niet zo is.

Comparison is the thief of joy | Theodore Roosevelt

 

Beste remedie

De beste remedie tegen vergelijken met anderen is jouw eigen toegevoegde waarde kennen. Wat maakt jou uniek? Waarmee kun jij een zinvolle bijdrage leveren in de maatschappij?

Weet dat de wereld verschillende mensen nodig heeft, want juist in die verschillen zit een enorme waarde. In mijn coaching laat ik cliënten zicht krijgen op hun persoonlijke waarden, inspiratiebronnen, competenties, voorwaarden waar hun ‘ideale’ baan aan mag voldoen, stijl van leidinggeven waar ze zich prettig bij voelen, etc.

Dit persoonlijke overzicht draagt bij aan het verhogen van het gevoel van eigenwaarde. Op die manier hoef je jezelf niet meer te vergelijken en kun je op jezelf vertrouwen. Dan kun je stap voor stap toewerken naar datgene dat het beste bij jou past. Dat geeft rust en nieuwe energie. Je blokkades verdwijnen en je komt weer in beweging. Je leeft je volle potentieel in plaats van jezelf onnodig klein te houden.

Leg de lat niet te hoog en gun jezelf de tijd en ruimte om te oefenen, te experimenteren, te groeien. Want pas dan zullen er mooie dingen ontstaan die je verder brengen.

 

Oefening; verander overtuigingen die blokkeren

Stap 1) Schrijf eens 5 negatieve gedachten op over je eigen capaciteiten, bijv.: ik heb geen dromen/ambities, ik weet niet wat ik wil, ik heb te weinig…(kennis, ervaring)

Stap 2) Schrijf vervolgens onder deze zinnen de positieve variant ervan, bijv.: ik beschik over…. En bedenk daarbij: wat heb jij voor elkaar gekregen? Waarvoor komen anderen naar jou? Schrijf het op en voel eens wat deze positieve varianten met je doen.