Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

21
sep

Anders denken brengt andere ervaringen

Er is geen situatie zo erg dat je die niet kunt veranderen door te kiezen daar anders (en positiever) over te denken.
Anders gaan denken vraagt echter om focus en oefening. Als je je blijft focussen zoals je al deed, denken zoals je al deed en geloven wat je al geloofde, dan zal er in je ervaring weinig veranderen.Lees meer

Wat je aandacht geeft, breidt zich uit

Waarom is het zo belangrijk om de kwaliteit van je gedachten te bewaken? Iedere gedachte waaraan je aandacht schenkt, breidt zich uit en wordt een groter deel van jouw leven. Of het nu een gedachte is aan iets wat je graag wilt of iets dat je juist niet wilt. De aandacht die je eraan geeft is een uitnodiging aan de essentie van die gedachte om je ervaringswereld binnen te komen. Belangrijk dus om te bepalen wat je toelaat.
Bijv. als je denkt: ”dat is niet haalbaar voor mij”, dan bestaat er grote kans dat je het niet zult behalen, omdat je door deze negatieve gedachte niet wordt uitgedaagd je gedrag in positieve zin aan te passen om het wél haalbaar te maken. Je gaat je slecht voelen over jezelf en straalt dit ook uit naar je omgeving. Vervolgens wordt het een ‘self-fulfilling prophecy”; je haalt het niet.. En dan kun je tegen jezelf zeggen:”zie je wel, ik had gelijk, dat is niet haalbaar voor mij”.

 

Het kan ook anders!

Het gaat er niet om je gedachten onder controle te houden, maar om ze in plaats daarvan min of meer te leiden. Je bezighouden met hoe je je voelt is een eenvoudige manier om je gedachten in lijn te houden met datgene waarvan jij vindt dat het goed is (en goed voelt). Zodra je je bewust wordt van een negatief gevoel, maak je de keuze voor andere, minder weerspannige gedachten en op die manier kies je voor een meer gewenste uitkomst.
Zie je gedachten als schepen die een haven binnenvaren. Iedere keer als een schip zich meldt, ben jij de havenmeester die bepaalt of het wel of niet de haven binnen mag. Positieve schepen zijn welkom, negatieve laat je lekker op zee dobberen.
Inspiratiebron voor dit artikel: Esther & Jerry Hicks / Vraag en het wordt je gegeven