Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Keuzes maken
05
apr

Als keuzes maken voelt als een ware expeditie

Als er teveel keuzes zijn en het je overweldigt, maak je er waarschijnlijk geen. Dan ga je uitstellen, blijf je twijfelen en voors en tegens tegen elkaar afwegen. Bovendien maakt het je innerlijk onrustig. Iets in je roept: ”maak nou eens een keuze, begin gewoon”!

Voor kleine keuzes is dat meestal wel prima, de gevolgen zijn dan te overzien. Maar bij grote keuzes kan het voelen als het beklimmen van de Himalaya. Dan wordt het ineens een ware ‘expeditie’.

 

Kom in beweging

Net als voor een expeditie geldt dat je je goed voorbereid voordat je die berg opgaat. Je wilt er vanzelfsprekend ook weer heelhuids afkomen. Bij grote keuzes is het niet anders. Echter, bij teveel nadenken en voorbereiden over alle opties rondom je keuze, verlam je jezelf. Er komen dan gedachten als: ”zie je, ik kan dit niet” en “dat is voor mij niet haalbaar”. De berg lijkt te hoog en dan begin je er niet eens aan. Zelfs je voorbereiding en oriëntatie stagneren.

Kijken naar de top van de berg werkt verstarrend. Gewoon gaan lopen, al is het onderaan de berg brengt je in beweging en dichter bij je doel. Het voelt goed om in beweging te zijn, want dan ben je in ieder geval niet passief gebleven. Dat werkt positief door op je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je durft steeds iets verder die berg op!

 

6 Expeditietips om je doel sneller te bereiken

Om je doel te bereiken, wat het ook is: een nieuwe baan, huis, relatie, je droom realiseren. Het manifestatieproces volgt een aantal stappen (waarbij ik je begeleid in een coachtraject). In dit blog wil ik je een 6-tal expeditietips meegeven, die je helpen om ‘in beweging’ te komen en niet te verzanden in keuzestress:

  1. Bouw fases in; zorg voor tussenstappen en een ‘basecamp’ waar je veilig kunt terugkeren bij onverwachte storm en tijdelijke onderbreking van je expeditie (ook financieel)
  2. Actieplan; zet zaken op papier in plaats van erover na te blijven denken. Maak een actieplan en hang aan elk onderdeel een datum waarop je het gedaan hebt
  3. Vertrouw op je innerlijk kompas; volg niet klakkeloos allerlei trainingen ter voorbereiding. Vaak doe je dit vanuit onzekerheid over je ‘kunnen’. Train je innerlijke groei, dan bereik je je top moeitelozer. Als je vertrouwt op je innerlijk kompas weet je beter welke route te kiezen
  4. Wees moedig; elke expeditie is spannend. Je verlegt je grenzen en zet stappen buiten je comfortzone. Vooraf weet je nooit wat je onderweg tegenkomt; dat is deel van het avontuur
  5. Lopen doe je zelf; die berg moet je écht zelf beklimmen; een ander gaat het niet voor jou doen. Verwacht niet teveel van je gidsen en sherpa’s. Vertrouw op je eigen kracht en zie hen als extra en waardevolle ondersteuning tijdens je expeditie
  6. Timing; voel goed aan wat het juiste moment is om te gaan. Let op de omstandigheden, seizoen, je fysieke/mentale conditie. Soms is er eerst iets anders nodig om te ontwikkelen voordat je klaar bent voor je expeditie. Dat kan psychische ondersteuning zijn om wat ballast uit je rugzak te gooien die je niet die berg op wilt slepen. Of het kan tijd zijn, geduld hebben, het proces zijn werk laten doen, voordat je klaar bent om op weg te gaan.

Goed voorbereiden bij een expeditie (een belangrijke keuze in je leven) is dus wel essentieel om het tot een succes te maken. Trap echter niet in de val van eindeloos voorbereiden en nooit gaan! Kom in beweging, dan ontstaat de weg vanzelf.

 

Ondersteuning bij je expeditie

Wat is jouw expeditie? Wil je een onderneming starten, een boek schrijven, van baan/functie veranderen, jezelf zichtbaarder maken, uitdagingen aangaan op werkvlak of privé, beter leren omgaan met grote veranderingen in je leven. Wat het ook is, ik begeleid je graag een stukje op jouw pad, zodat je:

  • Goed voorbereid op weg gaat
  • Je bij moeilijke momenten terug kunt vallen op een gids in je basecamp
  • Kunt rekenen op een ervaringsdeskundige die de expeditie al heeft gemaakt. Ik ken de route en de valkuilen/afleiders onderweg. Door mijn ondersteuning kun je je doel sneller bereiken
  • Je moed vergroot en je angst verkleint
  • Helderheid krijgt over welke van al die bergtoppen de jouwe nu precies is (focus)
  • Een visie voor je toekomst neer kunt zetten; helder die top voor je ziet en daarbij passende keuzes maakt.

Na afloop terugkijkt op een geslaagde expeditie! Je bent gegroeid, je hebt ervaren wat het is om stappen buiten je comfortzone te zetten, je voelt weer dat je leeft en het heeft je nieuwe energie, inspiratie en vertrouwen gebracht.  Je bent niet passief blijven afwachten, maar je hebt het gedaan!