Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

teamwork
14
aug

Als de koningin van huis is

Tijdens een wandelcoachsessie met een cliënt kwamen we langs een imker en raakten we in gesprek over de symboliek van de bijenkorf. Zij wist er dankzij haar vader veel vanaf en vertelde me dat als de koningin afwezig is, de bijen onderling mot krijgen.

Toeval of niet, zij was net gestart in een nieuw team waar een leidinggevende ontbrak. Ze legde zelf de link met wat ze aan het vertellen was over de bijen. Want opvallend was dat in dit team inderdaad sprake was van enige onrust. Enkele teamleden gedroegen zich dominant en leken bezig met positiebepaling. De bijen gaven haar inzicht in wat er speelde en we bespraken samen hoe ze hiermee om wilde gaan. Haar natuurlijke neiging zou namelijk kunnen zijn de Koninginnerol te gaan pakken. Om uit de machtstrijd te blijven, besloot ze tijdens de wandeling toch voor een andere strategie. Een die tot meer onderlinge verbondenheid leidt en waarbij ze een voorbeeldrol voor haar team vervult. Mooie inzichten rondom persoonlijk leiderschap, dankzij een bijenkorf!


Rolverdeling

Bij thuiskomst zocht ik nog eens op hoe het nu precies zit met die koningin en haar werksters (zo heten de andere bijen die al het werk doen). De koningin doet de hele dag niets anders dan eitjes leggen (visie voor de toekomst/creativiteit). In het voorjaar legt ze er enkele tientallen, in het midden van de zomer loopt dat op tot wel 1500 per dag. Een bezige bij die koningin! Om haar heen vormen zich de werkbijen, die aan haar voeten liggen, haar wassen, voeden en likken. Tijdens dat likken geven ze een geurstofje aan elkaar door (feromoon). Deze geurstof vertelt die andere bijen dat er nog een koningin is. Dat houdt de bijen rustig. Als er geen of weinig feromoon meer is, worden de bijen onrustig en willen een nieuwe koningin.

Naast genoemde werksters zijn er nog de ‘darren’; die hebben een lui leventje, ze hebben weinig taken en worden gevoed door de werkster. Daardoor worden ze wel afhankelijk, omdat ze het zelf niet kunnen. De darren helpen mee om de temperatuur in de  kast op peil te houden. En dan zijn er nog voedsterbijen, die de cellen poetsen en de jonge larven voeren, bouwbijen die werken aan de raten en de kast bewaken (en dood materiaal afvoeren) en vliegbijen die oriëntatievluchten doen en checken ‘what’s out there’?

Ieder heeft dus zo zijn rol in de kast en de diversiteit leidt samen tot een geheel. Met zijn allen zijn ze succesvol. Nog even los van de externe (milieu-) omstandigheden. Hoe zit dit in jouw team? Is er voldoende diversiteit? Wie is de koningin en als die er niet is of minder ‘aanwezig’, ontstaat er dan onderlinge onrust? Wat zijn de externe bedreigingen?


Rust in de tent

Wat we kunnen leren van de bijenkorf en hoe het daar geregeld is, is dat ieder zo zijn/haar rol heeft. Onafhankelijk hoe je er tegenaan kijkt – bijen zullen onderling geen labels plakken over wie belangrijker is – is elke rol van belang. De diversiteit in je team is van levensbelang voor de organisatie. Of je die ene collega die ‘lui’ is in jouw ogen nu wel of niet waardeert. Als je kijkt naar leiderschap in de natuur, zou je kunnen concluderen dat helemaal geen leider ook geen optie is…tja, daar ga je dan met je Nieuwe Werken zonder managers.;-) De werkers hebben blijkbaar toch behoefte aan duidelijkheid en enige sturing om de rust in de tent te bewaren.

Wil je zelf een wandelcoachsessie ervaren? Of je persoonlijk leiderschap versterken? Neem dan contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak: 06 40320206.