Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Werkplezier
03
mei

7x Meer werkplezier

Voor iedereen betekent werkplezier iets anders. Dat hangt ondermeer af van je karakter en de normen/waarden waarmee je bent opgegroeid. We brengen heel wat tijd door op ons werk, dus het is belangrijk dat je er energie van krijgt, je verheugt op een nieuwe werkdag en er niet als een berg tegenop ziet.

In mijn praktijk komen veel mensen die ‘zoekende’ zijn naar wat ze nu echt precies willen in hun werk. Ze zijn soms ooit ergens mee gestart, maar halen daar nu geen voldoening meer uit. Ze willen wel een stap zetten, zien ook de noodzaak om niet in een bore-out of burn-out te belanden, maar vinden het toch een uitdaging om in beweging te komen en een verandering in gang te zetten.

Welke zaken zorgen nu eigenlijk voor meer werkplezier? En dragen bij aan vermindering van ervaren werkdruk en stress. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 1. Betekenis/zingeving; voor veel mensen wordt het steeds belangrijker om het gevoel te hebben dat hun werk betekenisvol is. Niet alleen om een doel te bereiken, maar werk doen dat ertoe doet voor anderen. Dat geeft voldoening en een gevoel van trots op het werk dat je levert.
 2. Werken met hart & ziel; dit noemen we ook wel ‘bevlogenheid’. Via je werk kun je jezelf uitdrukken, doen waar je echt goed in bent, waar jouw talenten optimaal tot hun recht komen. Je merkt dit bijvoorbeeld als je met volle aandacht en geïnspireerd aan het werk bent. Je komt in een soort ‘flow’; werken gaat dan moeiteloos. Het geeft energie en je voelt je voldaan!
 3. Groei; het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Zorg voor voldoende uitdaging in je werk, blijf nieuwsgierig, volg een opleiding, leer iets nieuws op een andere afdeling, draag bij aan vernieuwing, ondersteun of coach anderen in hun groei.
 4. Regelruimte; kun je zelf bepalen hoe je je werk doet? Tempo, volgorde, tijdsindeling. Heb je het gevoel dat je werkt ‘vanuit de bedoeling? Bijv. zorg=aandacht & tijd geven aan mensen en geen checklists afvinken (systemen volgen). Heb je zelf voldoende invloed op je ‘work-life blending’? Meer regelruimte en autonomie in je werk verlagen ervaren werkdruk.
 5. Collegialiteit; goed teamwerk en het gevoel ergens bij te horen laten je energie stromen. Ervaar jij verbinding met collega’s en je leidinggevende? Spring je voor elkaar in, geef je elkaar feedback, is de sfeer positief en opbouwend, voel je je veilig om jezelf te zijn?
 6. Vitaliteit; je hebt meer energie en zin in je werk als je zelf goed in je vel zit (mentaal, fysiek, emotioneel). Een goede gezondheid verhoogt je productiviteit. Andersom is het ook zo dat wanneer je niet het juiste werk doet of in een niet passende werkomgeving, dit ten koste gaat van je vitaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat je je pauzes neemt (ook goed voor de sociale contacten=werkplezier) en dat je je ‘UIT’ knop weet te vinden, ook die van je mobiel en sociale media.
 7. Waardering en vertrouwen; zoek jij waardering buiten jezelf? Verwacht je het van anderen? Dan zul je vaak teleurgesteld zijn, bijv. in je leidinggevende. Het beste dat je kunt doen is jezelf waarderen. Wees trots op wie je bent en wat je bijdraagt. Mensen en situaties heb je niet altijd in de hand, maar wel jouw reactie erop. Richt je energie op zaken waar je wel invloed op hebt, zoek zelf actief het contact op, stel open vragen; communiceer effectief. Denk mee, werk samen, maak jezelf zichtbaar, geef je grenzen duidelijk aan. Zo onderneem je zelf actie om je werkplezier te vergroten en word je geen slachtoffer van de omstandigheden.

Vaak hopen we dat een andere baan en andere leidinggevende dé oplossing gaan bieden voor de problemen die we op het werk ervaren. En dat het dan wel goed komt met het werkplezier. Echter, in elke baan is er wel weer iets dat niet optimaal is en we vergeten soms dat we ons zelf meenemen in die nieuwe functie. Als je niets verandert is de kans groot dat je in die nieuwe functie dezelfde problemen ervaart.

We zijn zelf voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor ons werkplezier. Denk jij na over verandering van baan? Stel jezelf dan eens de vraag wat je anders gaat doen in die nieuwe baan voor meer plezier, voldoening en succes in je werk.

Als ik je bij deze zoektocht kan ondersteunen, ben je van harte welkom! Je kunt bij mij terecht voor:

 • Loopbaan APK; kort traject voor zicht op je talent en toegevoegde waarde
 • Job engineering; sleutelen aan je baan zonder weg te gaan
 • Carriereswitch; loopbaanonderzoek en heroriëntatie op werk
 • Power Back package; voor wie zich uitgeput voelt door het werk; hierbij maken we een combinatie van herstel van je energiebalans en loopbaanonderzoek.