Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

29
okt

6 Voedingstips bij een burn-out

Wat kun je het beste eten als je een burn-out hebt om je energiebalans te herstellen? Ik vroeg voedingsdeskundige Mariet Schaier of zij in dit gastblog een zestal voedingstips met je wil delen.

Mariet:
Een burn-out heeft diverse oorzaken, maar in alle gevallen is er sprake van langdurige roofbouw op lichaam en geest. Door langdurige stress kan je lichaam allerlei vage klachten gaan vertonen, zoals: prikkelbaarheid, onrust, concentratieproblemen, negatieve gedachten, slaapproblemen, lichamelijke klachten (o.a. maag- en darmklachten) en abnormale bloedsuikerschommelingen.

Je hormoonbalans raakt verstoord; dit kan grote invloed hebben op je energieniveau, de kwaliteit van je huid, je libido, je gewicht, eetlust en geluksgevoel.

Zonder ingrijpen is de kans groot dat je gezondheid steeds verder afneemt als je in een fase van chronische uitputting bent beland. Waar begin je om hier een positieve wending aan te geven? Een van de dingen die belangrijk is bij je herstel is gezonde en volwaardige voeding.

 

Herstel je balans met volwaardige voeding

Met volwaardige voeding kun je je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nu heel hard nodig heeft en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je bijvoorbeeld minder behoefte aan suikers. Een volwaardige voeding draagt bij aan het herstellen van je hormonale balans en daarmee ook aan je energiebalans.

Tip 1) Sla geen maaltijden over
Sla geen maaltijden over en zeker niet het ontbijt. Het is niet alleen belangrijk wat je eet maar ook dat je eet. Hoe weinig energie je ook hebt, zorg dat je uiterlijk om 10.00 uur ontbijt. Eet geen fruit bij het ontbijt, maar neem een stuk fruit later op de dag. Je wilt voorkomen dat je na het ontbijt snel weer in een dip komt door de suikers in het fruit.

Tip 2) Stel iedere maaltijd samen met voedzame koolhydraten, eiwitten en vetten
Goede koolhydraten zijn volkoren graanproducten (bruine rijst, volkoren tarwe/haver/spelt, boekweit, quinoa, amarant), groenten en een beetje fruit. Kies voor een goede kwaliteit eiwitten die beschikbaar zijn in (rund)vlees, vis, gevogelte, eieren, melkproducten en verschillende plantaardige bronnen. Gebruik zeker geen bewerkte vleeswaren. Neem in plaats daarvan als beleg bijvoorbeeld avocado, een gekookt ei, cottage cheese, noten- of zadenpasta of een stukje (niet gerookte) vis.

Gebruik essentiële vetzuren bij de maaltijd zoals kokosolie, palmpittenolie, olijfolie, walnotenolie, sesamolie, echte boter. Mix 1 tot 2 el van verschillende oliën over je groenten.

Tip 3) Eet veel groenten
Het liefst 400-500 gram per dag. Kies bij de lunch en avondeten voor drie verschillende soorten/kleuren groenten zodat je veel variatie brengt in de voedingsstoffen. Je kunt op mijn site ook kijken naar de ‘hoe eet ik meer groenten tips’.

Tip 4) Elimineer suiker, geraffineerde producten, koffie en alcohol
Begrijp dat wat je doet, niet goed is voor je lichaam. Het maakt je op de lange duur steeds vermoeider. Deze producten zijn zeer belastend voor je lichaam, zetten je hormoonhuishouding op zijn kop en veroorzaken enorme bloedsuikerschommelingen. Luister goed naar je lichaam bij het afbouwen van deze producten. Koffie zou je iedere drie/vier dagen met 1 kop kunnen afbouwen. Als je toch heel graag nog een kop koffie per dag wilt drinken, neem het dan samen met voedsel van goede kwaliteit.

Bouw gebruik van suiker en geraffineerde producten zoals wit brood, witte pasta, koek, snoep, witte rijst, kant-en-klaarmaaltijden en fast food zo snel mogelijk af. Vang een flauw gevoel op met wat noten, een (zilvervlies)rijstwafel met roomboter en beleg, een stuk fruit of dadels. Zorg er echter voor dat je iets voedzaams eet voordat je je flauw of trillerig voelt.

Tip 5) Eet niet te grote maaltijden
Eet jezelf voor 80% vol. Te grote maaltijden met veel eiwitten en vetten zijn zwaar te verteren.

Tip 6) Go bio!
Kies zo veel mogelijk voor biologische voeding om je lichaam zo min mogelijk te belasten met allerlei belastende bestrijdingsmiddelen. Zeker mensen met burn-out klachten kunnen heftiger hierop reageren. Door biologisch te gaan eten hoeft je lichaam direct minder afvalstoffen te verwerken. Vind je biologisch eten te duur, maak dan keuzes in wat je wel/niet biologisch eet. Groenten en fruit die veel pesticiden bevatten zijn: bleekselderij, spinazie, komkommer, tomaten, paprika, aardbeien, druiven, perziken en nectarines. Met wassen alleen gaat het er niet af, het zit in het product. Eet deze producten dus bij voorkeur biologisch.

Blijf steeds goed naar je lichaam luisteren bij het aanpassen van je voedingspatroon. Ieder mens is anders en reageert ook anders op voedingsmiddelen.

NB: het spreekt voor zich dat je een burn-out niet alleen met het veranderen van je voedingspatroon oplost. Hiervoor is een bredere aanpak nodig, waarbij Nicole je kan begeleiden.

Voedingsdeskundige

Mariet Schaier

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog dan kun je die aan mij stellen via de contactpagina op mijn website www.legallyhealthy.nl

Op de Pinterest pagina van Nicole vindt je diverse recepten die je energie een boost geven (vrijwel allemaal suikervrij en een aantal glutenvrij).