5 Praktische tips voor een betere balans
Geen mens is altijd voor de volle 100% ‘in balans’. Dat is natuurlijk een illusie. Maar als je weet wat je kunt doen op momenten dat de stress weer eens toeslaat in je leven, breng je jezelf wel weer eerder in een staat van evenwicht.
Onderstaand een 5-tal tips van mijzelf en Goedele Leyssens die je hierbij helpen:
Let op wat je eet
Stress vreet energie en als jij daardoor meer troostrijk voedsel met veel suiker gaat eten zul je je daardoor nog vermoeider gaan voelen. Suiker brengt zowel je bloedsuikerspiegel als jezelf volledig uit balans. Als je gezonder gaat eten (zie andere artikelen) zul je merken dat je suikerbehoefte vermindert. Mede omdat je emoties meer in balans komen en je minder stress ervaart. Toch behoefte aan iets zoets? Ik neem dan bijv. een paar dadels (bevatten veel ijzer en kalium, die helpen oa bij hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid en geïrriteerdheid).
Volgens Goedele zegt een onbedwingbare drang naar suiker vaak iets over je leven: namelijk dat je to-do lijsten te lang zijn, dat je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen als mensen je iets vragen (ook al heb je geen tijd) en je je door dat alles overweldigd voelt. Naast gezond eten is het dus ook goed om aan de bron/oorzaak van je suikerbehoefte iets te doen (bijv. via lifecoaching).
Aandacht voor je ademhaling
Houd jij regelmatig je adem in als je gespannen/gestresst bent? Of zit je ademhaling vaak hoog bij je borst? Word je bewust van je ademhaling. Het heeft een ongemerkt grote invloed op hoe je je voelt en je gezondheid. Onderstaande oefening is een handige om te checken of je goed ademt.
Oefening: Leg een hand op je buik en eentje op je borst en adem enkele keren diep in en uit. Check welke hand er het meest beweegt. Als dat je buik is, dan zit je goed. Is het je borst, dan is het de tijd voor een kleine aanpassing. Beeld je in dat er een ballon zit ter hoogte van je maag en vul hem met lucht via je navel op de inademing. Op de uitademing laat je je buik langzaam leeglopen. Baby’s doen dit automatisch. We verleren het vaak door een verkeerde houding, stress en te strak zittende kleding.
Goed ademen is zo belangrijk omdat je ademhaling de connectie is tussen je lichaam en je geest. Wanneer je rustig en op de juiste wijze ademt, word je zelf ook rustiger.
Maak tijd vrij voor Zijn en minder Doen
Wat bedoel ik hiermee? Wat meer en vaker uit de bekende ‘ratrace’ stappen, je actielijstjes even parkeren en ruimte en tijd maken voor echte ontspanning en stilte in je leven. Zijn=zitten en niets doen (dus ook niet je huis schoonmaken! Of tv kijken..). Zijn= zitten met een kop thee en genieten van de zonsopkomst of ondergang, naar de vogels luisteren in je tuin en alle zintuigen openzetten. Zijn=mediteren en je gedachten tot rust brengen. Yoga valt alweer een beetje onder ‘doen’, maar vooruit die mag je ook onder ‘Zijn’ rekenen, zolang je er maar niet weer een to-do-ding van maakt en een tot in de perfectie uitgevoerde taak die je jezelf oplegt.
Ga naar buiten
In het verlengde van bovenstaande, kan ik je aanraden om regelmatig tijd in de natuur door te brengen. Daar zijn minder prikkels dan bijv. in een stedelijke omgeving en het groen van de natuur ontspant. Zet ook hier al je zintuigen open en observeer; ga dus niet racen op een fiets (=Doen ipv Zijn), maar vertraag en geniet! Wandelen is een goede manier voor mensen die last hebben van een druk en vol hoofd om de rust daarin terug te brengen. Wandelen stimuleert beide hersenhelften, waardoor je weer in contact komt met die mooie capaciteiten van die andere helft=creatie, inspiratie, intuïtie. Zonder nadenken krijg je dan de mooiste ideetjes! Wandelen dus…bij mij kun je dat doen in een wandelcoachsessie, waarbij ik je actief begeleid en we de natuur als spiegel gebruiken. Zeer geschikt bij bijv. keuzestress, burn-out of loopbaanvraagstukken.
Zorg voor voldoende slaap
Gemiddeld hebben we zo’n 7-9 uur slaap nodig. Zorg voor voldoende slaap en een omgeving waarin dit in alle rust kan. Verban je mobiele telefoon uit de slaapkamer (ik hoor steeds vaker van mensen dat ze bijna niet meer loskomen van hun mobiel=teveel prikkels en vaak ongemerkt een enorm energielek! Het blauwe licht van je mobiel en de info die je last-minute voor het slapen gaan nog in je opneemt, kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker inslaapt..) Zet ‘m gewoon uit en koop weer een ouderwetse wekker.;-)
Kijk op de website Live with Grace van Goedele Leyssens voor meer informatie over gezonde voeding en haar nieuwe boek ‘Balans’.