Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Opties openhouden
18
mrt

4 Nadelige gevolgen van alle opties openhouden

Doe jij veel verschillende dingen naast elkaar, op werkvlak en privé? Vind je het lastig om (grote) keuzes te maken en écht ergens voor te gaan? Houd je alle opties open uit angst om iets te missen, te verliezen of los te moeten laten?

In mijn praktijk is dit een rode draad bij mijn cliënten die ik de afgelopen maanden heb begeleid. Soms zijn er diverse banen/projecten naast elkaar, groot aantal hobby’s/sporten, meerdere relaties. Vaak gaat het ook om mensen die ik een ‘multitalent’ noem; ze kunnen veel, maar weten niet goed daarin een keuze te maken. Het is geen onwil om geen echte bindingen aan te gaan, maar een angst voor dat wat je allemaal niet kunt doen of los moet laten, wat belemmerend werkt bij keuzes maken. Echter, als je alle opties openhoudt is er geen focus en doe je zaken maar voor 50%. Je energie is dan te versnipperd. Jammer natuurlijk, als je daardoor niet van de grond krijgt wat je graag zou willen.

 

Focus voor manifestatie

Als een fotograaf met zijn camera de focus wil leggen op het onderwerp dat scherp in beeld mag komen, maakt hij de achtergrond vaag. Alle afleidingen zijn daarmee onzichtbaar en je aandacht gaat naar dat waar het écht om gaat. Dat komt in al zijn pracht tevoorschijn. Zo kun je dat ook zien voor jezelf en wat jij graag in de wereld wilt zetten. Wat zijn jouw afleiders? Ben je bereid om ze ‘onscherp’ te maken, los te laten en een keuze te maken voor het onderwerp waarop je jouw onverdeelde aandacht wilt richten?

Als je alle opties openhoudt of dat nu is qua werk, in je onderneming of je relaties, zul je de volgende consequenties ongetwijfeld ervaren:

  1. Je voelt je uitgeput, het kost je teveel energie/tijd om alle ballen in de lucht te houden
  2. Je voelt onrust, onzekerheid, verwarring; je weet niet goed wat je nu precies wilt
  3. Je ondermijnt je eigen succes; je krijgt zaken niet van de grond
  4. Je grijpt toch weer terug naar het ‘veilige’ en bekende, je oude patronen. Je neigt naar je ratio volgen in plaats van je hart.

Niet kiezen is als schaken op verschillende borden tegelijk. De kans dat je verliest is groot. Alle opties openhouden lijkt dan misschien een gevoel van vrijheid te geven, maar uiteindelijk wordt al die vrijheid qua keuzes een beperking, waardoor er stagnatie optreedt.

 

Kiezen vanuit je hart

Om zicht te krijgen op wat echt belangrijk voor jou is, begeleid ik je graag. Mijn wijze van coaching geeft je helderheid rondom: je (harts-)waarden, inspiratiebronnen, je unieke talent en hoe je dat in de wereld kunt zetten (manifestatie). We kijken daarbij ook naar wat je tegenhoudt, je obstakels en hoe die op te lossen/te hanteren. Ik maak hierbij o.a. gebruik van Biografisch Werken, tafelopstellingen,  begeleide visualisaties, creatieve opdrachten en outdoor coaching in de natuur.

Bij mij leer je te kiezen vanuit je hart; voor wat jou energie, inspiratie en voldoening geeft (en in geval van werk: waar je óók een goed belegde boterham mee verdient vanzelfsprekend! Anders is het een ‘hobby’). Gaan voor de inhoud en minder voor het externe plaatje, status of om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dat leidt over het algemeen tot het bewandelen van andermans pad en daar ligt jouw kracht niet.