Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

koerswijziging
25
nov

4 Manieren voor meer waardering op je werk

De  meest genoemde behoefte in mijn praktijk door medewerkers van bedrijven is het krijgen van waardering voor hun inspanningen en geboekte resultaten. Maar al te vaak komt er alleen feedback op zaken die niet goed zijn gegaan. Veel mensen ervaren dat als frustrerend.

Zelfs als we een klein schakeltje zijn in het geheel van de organisatie is het belangrijk dat je voelt dat jouw bijdrage ertoe doet. Dat het eindresultaat van je inspanning iets betekent. Het gevoel te hebben zinvol bezig te zijn, zorgt ervoor dat je eigenwaarde omhoog schiet. Bovendien ben je dan meer ontspannen en met plezier aan het werk. Dit reduceert stress en daaraan gerelateerde klachten en maakt je minder vatbaar voor bijvoorbeeld een burn-out.

 

Wat kun je zelf doen?

Dat ons werk voor 100% bevredigend moet zijn is natuurlijk een illusie. Maar voor je gevoel van eigenwaarde is het wel van belang dat het in een behoorlijke mate voldoet aan je psychologische behoeften. Kijk of dat bij jou het geval is. Zo niet, ga dan op zoek naar mogelijkheden om daar verandering in aan te brengen. Hoe doe je dat?

 

Zorg voor een positieve werksfeer

Door de waardering van de goede dingen en je aandacht te richten op de positieve aspecten in je werk los je problemen sneller op. Je blijft innerlijk rustiger. Voorkom dat je meedoet in roddelcircuits. Heb je een probleem met iemand? Ga naar de bron! Praten achter iemands rug is dodelijk voor je gevoel van eigenwaarde en voor de onderlinge verhoudingen op het werk. Doe niet mee aan deze passief-agressieve vorm van communicatie, maar communiceer effectief en draag bij aan een positieve werksfeer.


Zeg ‘ja’ tegen nieuwe kansen

Als jij het gevoel hebt dat je baan niet meer zo bij je past als voorheen, ga dan niet door op de automatische piloot omdat het een makkelijke manier is om aan geld te komen. Maar kijk wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Als je een lage eigenwaarde hebt, neig je naar spelen op safe met je talenten. Vraag om ondersteuning (bijv. coaching) bij het zetten van nieuwe stappen. Stel je open voor wat er op je pad komt en ga het gewoon doen! Als het mislukt, leer je ervan en als het een succes wordt groeit je zelfvertrouwen en daarmee ook je gevoel van eigenwaarde.

 

Schat jezelf op waarde

Als je eigenwaarde laag is, verlies je je sterke kanten nogal eens uit het oog. Het is dus goed om jezelf er regelmatig aan te helpen herinneren. Als jij jezelf op waarde schat heb je minder de waardering van een ander nodig. De oplossing zit in jou en ligt niet buiten jou. Als je je kracht continu buiten jezelf zoekt, word je een slachtoffer van je omgeving. Wacht niet totdat anderen jou waarderen en respecteren. Dat zullen ze niet doen totdat je jezelf op waarde schat en respecteert. Volg je innerlijke stroom in plaats van rond te rennen om het anderen naar de zin te maken. Hard werken en daarbij grenzen overgaan om dingen klaar te krijgen is niet perse de weg naar vreugde in je leven. Rust, speel, voel en neem de tijd om stil te zijn. Het doen van dingen die goed voor je zijn (en passen bij jouw waarden, talenten en kwaliteiten) is een manier om je eigenwaarde te vergroten.

 

Ga het gepieker over je toekomst te lijf

Misschien heb je twijfels over jezelf en je mogelijkheden. Door gepieker over je toekomst, ga je uitstellen en kom je niet in beweging. Stel jezelf de vraag wat het doemscenario voor de komende maanden zou zijn en bedenk een aantal alternatieve plannen.

Bijvoorbeeld: ‘Als ik maandag mijn ontslag krijg, dan..: Ga ik mijn CV en LinkedIn profiel updaten. Dan heb ik tijd om online en offline research te doen naar organisaties waar ik wil werken. Dan ga me aanmelden voor die cursus/opleiding die ik al heel lang wilde volgen. Dan schakel ik een loopbaancoach in om te onderzoeken wat ik nu écht precies wil.’

Als je eenmaal bezig bent met plannen maken, kom je tot de ontdekking dat er een heleboel dingen zijn die je direct kunt doen en daardoor kun je je bevrijden van het gepieker. Leef zoveel mogelijk in het NU en houd vertrouwen in de toekomst.

 

Boost je eigenwaarde en realiseer je doelen

Met een coachtraject ga je je gevoel van eigenwaarde en daarmee je zelfvertrouwen een boost geven. Je krijgt zicht op talenten en kwaliteiten en hoe je deze optimaal benut en het beste uit jezelf haalt. Je ontdekt welke stappen je kunt zetten om je inspiratie, plezier en voldoening in je werk te hervinden of nieuwe wegen te bewandelen. Je rekent af met obstakels die je onnodig klein houden en belemmerend werken om je doelen te realiseren.

Wil jij dat ook? Neem dan contact met me op voor maken van een afspraak.