Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

4 Gouden remedies tegen angst
04
feb

4 Gouden remedies tegen angst

Vorig jaar schreef ik al eens een artikel met de titel ‘5 waarheden over angst’. In deze blogpost wil ik het onderwerp nog eens belichten vanuit een andere invalshoek en de 4 gouden remedies tegen angst met je delen. Mede ingegeven door mijn eigen ervaringen met mindtuning, EFT (emotional freedom techniques), meditatie, voeding en beweging.

 

Energielichamen

De behandeling van angst werkt het beste met een combi-aanpak gebaseerd op de 4 energielichamen (mentaal, fysiek, sociaal-emotioneel en spiritueel).

1) Mentale remedie
Angst wordt veelal veroorzaakt door negatieve gedachten. Je bedenkt er als het ware zelf een verhaal bij, je geeft er woorden aan waardoor het groter wordt. Je bent met je aandacht teveel gericht op de toekomst en alles wat er mis kan gaan of op ervaringen uit je verleden die angst opriepen. Hierbij houdt je brein (ratio/linker hersenhelft) je voor de gek, door je te vertellen dat het weer op die manier gaat gebeuren.

Behalve het trainen van je mindset, kun je methoden toepassen waarbij je je focus leert verleggen. Marie-Forleo maakte een luchtig filmpje ‘shine your attention out on others’ hierover. Wil je wat meer diepgang rondom focus verleggen, lees dan het boek ‘Van fobie naar vrijheid’ van Pieter Frijters. Je focus verleggen doe je ook door je rechter hersenhelft aan te spreken, bijv. door muziek, creatief bezig zijn en puzzelen.

 

2) Fysieke remedie
Je kunt angst verminderen door de juiste voeding te kiezen en bepaalde zaken achterwege te laten. In mijn top3 van weglaten/matigen bij angst: koffie, alcohol en suiker. Over gezonde voeding die je innerlijke rust bevordert, verwijs ik je graag naar mijn Pinterest pagina.

Qua beweging vind ik zelf hardlopen een uitstekende sport om je zelfvertrouwen te vergroten (=angst verkleinen). Ook zelfverdedigingssporten zijn een aanrader. Maar kies iets dat bij jou past, waarbij je je goed voelt, zodat je het ook volhoudt op de lange termijn.

 

3) Sociaal-emotionele remedie
In mijn praktijk hoor ik veel cliënten over ‘ergens bij willen horen’ of zich niet erkend/gewaardeerd voelen. Door allerlei factoren in onze maatschappij is de verbinding zoek en mensen ervaren daardoor onnodig veel stress en angst. Zorg ervoor dat je je sociale contacten niet verwaarloosd. Zoek naar mogelijkheden om je (offline) te verbinden met anderen.
Schrijf je in voor een leuke cursus, spreek regelmatig met vrienden af, zet je in als vrijwilliger, nodig een collega uit voor een lunchwandeling, toon oprechte interesse in een ander.

Je verbinden met een ander, begint met herstel van de verbinding met jezelf. Zelfcompassie in plaats van zelfkritiek, zelfrespect en zelfwaardering zijn allemaal aspecten die je helpen je angst te verminderen. Zo zul je je minder snel ‘alleen’ of ‘niet-gewaardeerd’ of ‘niet-gehoord’ of ‘niet-serieus-genomen’ voelen. Geef eerst aan jezelf wat je van een ander graag wilt. Luister naar jezelf (je hart/intuïtie), neem jezelf serieus en waardeer jezelf. Het voorkomt veel boosheid en andere negatieve emoties die je meestal weer projecteert op anderen.

 

4) Spirituele remedie
Als je in een God of hogere macht gelooft kan dat je angst verminderen, omdat het begrip ‘overgave’ je dan vast bekend voorkomt. Je hoeft je leven dan minder ‘in control’ te houden wat veel rust kan brengen. Voor de liefhebber en wie benieuwd is naar een ‘kerk 2.0’:
www.lakewoodchurch.com/watchonline.

Echter, ben je niet gelovig, dan zijn er nog tal van zaken die onder de noemer spiritualiteit vallen. Wat erg goed werkt bij angst is om jezelf te leren aarden/centreren en te gaan mediteren; hiermee maak je je hoofd leeg van al die gedachten die je zo onrustig maken.

Zingeving en voldoening in je leven en werk zorgen voor vermindering van stress en angst. Als je je leven als zinvol ervaart, ben je tevredener over wat er al is en verdwijnt het streven naar meer en beter naar de achtergrond. Het is dan ‘goed-genoeg’, wat je innerlijke rust ten goede komt.

 

De vier gouden remedies tegen angst vind je dus in het combineren van een aanpak die gericht is op je vier energielichamen. Kun je hier wel wat ondersteuning bij gebruiken? Als je angst en besluiteloosheid wilt ombuigen naar kracht en actie, dan ben je van harte welkom in mijn coachpraktijk. En uiteraard ook voor vragen rondom zingeving en voldoening in je werk.

Meer info: info@onestepcoaching.nl | 06 403 202 06 of vul het contactformulier op de website in.