10 Manieren om uitstelgedrag te tackelen
Misschien lees je deze blogpost wel in het kader van afleiding en uitstelgedrag van iets dat je eigenlijk ‘zou moeten’ doen. Hoe stop je met smoesjes verzinnen over waarom je zaken niet voor elkaar krijgt en overwin je je eigen ‘luiheid’ om je doelen te bereiken?
We zijn niet allemaal van nature super productief en soms is het ook goed om even wat afstand te nemen en inspiratie en creativiteit te hervinden. Echter, als dat te lang duurt, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.
Wat ook de oorzaak is van je uitstelgedrag, je wilt natuurlijk niet dat het je productiviteit in de weg zit, dat je verantwoordelijkheden begint te ontlopen en het je je succes kost. Lees onderstaande 10 manieren om het te tackelen en terug te komen in een creatieve flow.
Overweldigd voelen
Soms stel je zaken uit omdat je je overweldigd voelt. Je kunt zoveel op je bord hebben liggen, dat je bevriest en helemaal stilvalt in je actie. Een heel naar gevoel als je graag vooruit wilt. Kijk eens of je verwachtingen wel realistisch zijn, of je niet teveel wilt in te korte tijd. Wat kun je van je to-do lijstje schrappen? En waar kun je hulp inschakelen, wat kun je loslaten en/of delegeren? Breek grote projecten/taken op in kleine behapbare stukken.
Motivatie
Doe je dingen waar je hart/passie helemaal niet liggen? Dan is de kans groot dat je gaat uitstellen. Ergens voel je dat het niet klopt wat je ‘zou moeten’ doen. Om productief te zijn is een intrinsieke motivatie nodig. Weet je niet meer wat je precies wilt en/of waar je hart ligt, onderzoek het dan in een coachtraject om het vuur in jezelf opnieuw te laten branden. Wacht niet tot je een ‘bore-out’ hebt!
Het hoeft niet perfect!
Blokkeer je als het in jouw ogen niet/nooit ‘goed-genoeg’ is? Of start je niet eens uit angst om te falen? Werk dan aan het verhogen van je eigenwaarde. Als je jezelf niet op waarde schat, gun je jezelf vaak de vooruitgang niet. Je blijft dan hangen in het bekende en rondjes draaien in vaste (lees: veilige) patronen. Haal de druk eraf door eens wat speelser/luchtiger erin te staan, het hoeft niet perfect. Fouten maken moet, daar leer je van.
Check je werkomgeving
De mensen om je heen bepalen ook voor een groot deel hoe gemotiveerd je bent. Heb je collega’s die met passie/plezier aan het werk zijn of hangt er een negatieve sfeer? Als je je omringt met mensen die houden van hetgeen ze doen, die creatief en gemotiveerd zijn, zal dat een positief effect op jezelf hebben. Werk je als zelfstandige, zoek dan een intervisiegroep om regelmatig mee te sparren en elkaar gemotiveerd te houden.
Zorg verder voor een prettige werkplek, met veel groen en ga regelmatig even naar buiten, een lunchwandeling doet wonderen voor je energie en inspiratie!
Tijd is kostbaar
Voor sommigen is uitstelgedrag ook een kwestie van gewoon prioriteiten stellen, een to-do list maken en gaan DOEN! Maak een planning, schrijf het op. Het is dan uit je hoofd en op papier, dat geeft rust. Door een goede planning weet je ook waar je bent en wat je te doen staat, waardoor deadlines halen makkelijker wordt. Wachten tot last-minute geeft onnodige stress, voor jezelf én je omgeving.
Train je brain
Als jij werken ziet als ‘slecht’ en vervelend en spelen/ontspannen als ‘goed’, dan zal elk werk dat gedaan moet worden, voelen als een straf. Het kind in ons wordt dan rebels en gaat van alles verzinnen om eronder uit te komen. Herinner je de positieve dingen rondom je werk/studie. Hoe het je een gevoel van voldoening geeft om iets af te ronden of er een bijdrage mee te leveren aan anderen.
Zorg voor een andere mindset over je werk en zie de waarde die jij toevoegt of gaat toevoegen.
Nieuwe gewoonten aanleren
Doe lastige taken eerst. Kies een of twee dingen waar je je volledig op richt (focus) en toegewijd mee aan de slag gaat. Bijvoorbeeld voor maximaal 30 minuten in plaats van uren achter elkaar zwoegen.
Beperk afleidingen
Zet je telefoon of notificaties uit, check je internet/mail niet continu tussendoor, maar 1-2x per dag. Ga op een andere plek zitten waar het stil is en er geen afleiders zijn. Of zoek een rustige externe locatie om geconcentreerd en toegewijd aan je doel/taak te werken.
Deel je doelen
Vertel anderen waar je aan werkt of wat je doel is. Ze zullen je vragen hoe het ermee staat en deze ‘stok achter de deur’ kan je een extra zetje geven om de beweging erin te houden. En vraag hulp als je ergens mee vastloopt.
Niets verandert, tot jij verandert
Als je jouw huidige werkstijl prima vindt, zul je niet geneigd zijn iets te veranderen. Als je je gefrustreerd voelt door je gebrek aan motivatie of angst ervaart die je tegenhoudt, dan is verandering van binnenuit noodzakelijk. Alleen dan zal er echt iets veranderen.
Verlost raken van uitstelgedrag vraagt om introspectie, verandering van mindset, zien waar je voldoening, plezier en inspiratie uit haalt, ontwikkeling van discipline en gewoon gaan doen!
Kun je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken? In een coachtraject besteden we aan diverse van bovengenoemde zaken aandacht, waardoor je afrekent met tal van blokkades en weer in beweging komt om je doelen te realiseren.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak: 06 403 202 06 | info@onestepcoaching.nl